Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi 7/24 Tsunami Peşinde 10 Yılı Geride Bıraktı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) bu yıl tsunami hizmetlerinde başarıyla geride bıraktığı 10 yılı kutluyor. Bu kapsamda 4-5 Kasım’da düzenlenecek çalıştayda tsunami farkındalık, hazırlık ve risk azaltımı çalışmalarına katkı sağlanması hedeflenirken, geride kalan 10 yılda 38 deprem için tsunami erken uyarı mesajı gönderildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) 2005’ten itibaren UNESCO-Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu (IOC) Kuzey-Doğu Atlantik, Akdeniz ve Bağlantılı Denizler için Tsunami Erken Uyarı ve Zararları Hafifletme Sistemi, Hükümetlerarası Koordinasyon Grubu (ICG/NEAMTWS) çalışmalarına dahil oldu. 2012’den beri Tsunami Hizmet Sağlayıcı ve aynı zamanda Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi olarak hizmet veren KRDAE, 1 Temmuz 2022’de tsunami servis hizmetlerinin 10’uncu yılını kutluyor.

7/24 TSUNAMİ TAKİBİ

KRDAE Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme Merkezi (BDTİM) diğer ülkelerdeki sistemlerle uyum içinde, 7/24 operasyonel olarak çalışmalarına devam ediyor. Merkez Karadeniz, Marmara Denizi, Ege ve Doğu Akdeniz’i kapsayacak şekilde Türkiye ve çevresinde meydana gelen depremleri ve bunlar sonucunda denizlerde meydana gelebilecek su seviyesi değişimlerini gözlemleyerek ilgili kurumla kuruluşlara Deprem Bilgi Mesajı ve Tsunami Erken Uyarısı gönderiyor. Bu kapsamda enstitünün ulusal ve uluslararası iş birlikleri de devam ediyor.

BEŞİ EN ÜST SEVİYEDE

KRDAE-BDTİM 1 Temmuz 2012 tarihinden bu yana 38 deprem için tsunami erken uyarı mesajı verdi. Bunların beşi en üst seviyede, yedisi ise tsunami olabileceğine dair gözlem tavsiyesi seviyesinde gerçekleşti. 26 depremin ise bir tsunamiye neden olmasının beklenmediği yönünde bilgilendirme mesajı paylaşıldı. KRDAE, Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi ve Tsunami Servis Hizmetleri’nin 10’uncu yılını anma ve kutlama etkinlikleri kapsamında, 4-5 Kasım 2022 tarihlerinde düzenlenecek tatbikat ve çalıştayla tsunami farkındalık, hazırlık ve risk azaltımı çalışmalarına katkı sağlanması da amaçlanıyor.

kaynak : https://haberler.boun.edu.tr/