Boğaziçi’nde Sıfırdan İnşa Edilen İlk Yeşil Bina

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) bünyesindeki Tsunami İzleme Değerlendirme Merkezi Boğaziçi Üniversitesi’nin Leed “Gold” Sertifikası’na sahip ikinci binası oldu. Leed Sertifikası (‘’Leadership in Energy and Environmental Design’’ /Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) dünyada tanınırlığı ve kabul edilebilirliği en yüksek yeşil bina sertifikası olarak biliniyor. UDİM Binası’nda ortalama enerji tüketim değerlerinden yüzde 39,12 daha az enerji sarf ediliyor.

Ulusal Deprem İzleme Enstitüsü’ne Leed ”Gold” Sertifikası verildi

Türkiye’nin ilk yeşil üniversite binası olan Hamlin Hall’un (1. Erkek Yurdu) 2012’de Leed Gold Sertifikası almasının ardından Şubat 2015’te Leed Sertifikası’na değer bulunan Ulusal Deprem İzleme Enstitüsü (UDİM) bünyesindeki  Tsunami İzleme Değerlendirme Merkezi aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi tarafından sıfırdan inşa edilmiş ilk Yeşil Bina oldu.

Henüz bir yaşında olan UDİM 17 Ağustos 2014’te hizmete girdi. Türkiye genelindeki tüm deprem verilerinin toplandığı ve değerlendirildiği merkez olan UDİM bünyesindeki Tsunami İzleme ve Değrlendirme Merkezi’nin  Leed Gold Sertifika’ya değer bulunması konusunda Boğaziçi Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı’nda  Makine Mühendisi olarak görev yapan Serkan Bıyık’tan bilgi aldık.

Yapılan değerlendirmeler çerçevesinde Yeşil Bina olmak için aranan standartlar arasında öncelikli olarak binanın maksimum enerji ve su verimliliğine sahip olması, iç hava kalitesi,  mimaride yerel malzeme kullanılması, günışığından daha fazla yararlanılması, daha az elektrik tüketen armatürlerin kullanılması ve tüketilen enerjinin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması gibi kriterler başta geliyor.

Leed Gold Sertifikası’na sahip yeni binada ısıtma ve soğutma elektrik enerjisiyle yapılıyor, gaz veya farklı bir enerji kaynağı kullanılmıyor. Elektriğin bir kısmı ise çatıda bulunan güneş panellerinden elde edilirken; suyun geri kazanımı yağmur sularının toplanarak filtrelenmesiyle mümkün oluyor. Filtrelenen yağmur ve çevre suları bina içindeki rezervuarlarda kullanılıyor. Ayrıca hava kaynaklı ısı pompası sayesinde havanın içindeki ısıdan faydalanılarak binanın ısıtma ve soğutmasında daha az enerji tüketimi sağlanıyor. Tüm bu uygulamalarla binanın sertifikalandıran kuruluş tarafından baz alınan ortalama enerji tüketim değerlerinden yüzde 39,12 daha az enerji sarf edilmekte olduğunu belirten Serkan Bıyık, Gold Leed Sertifikası için yapılan yatırımın maliyetinin ise 1.313.000,00 TL olarak gerçekleştiğini sözlerine ekledi.

Boğaziçi’nde tüm yeni binalar Yeşil Bina kriterlerine uygun olacak

Boğaziçi Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Şahin Öztürk ise Boğaziçi Üniversitesi yönetiminin aldığı karar çerçevesinde yeni yapılacak tüm binaların Yeşil Bina standartlarına uygun olacağını belirtti. Boğaziçi Üniversitesi’nin ‘’Sürdürülebilir ve Yeşil bir kampüs olmak’’ stratejisi çerçevesinde önemli adımlar attığını vurgulayan Öztürk, başta Kandilli Kampüsü’nde inşa edilecek yeni misafirhane olmak üzere üniversitenin Tarsus’ta restorasyonunu üstlendiği Çırçır Fabrikası ve bundan sonra yapılacak tüm yeni binaların Leed Sertifikası standartlarına uygun biçimde inşa edileceğini belirtti.

kaynak: B.Ü. Kurumsal İletişim Ofisi