Doç. Dr. Çağrı Diner

Email :                      cagri.diner@boun.edu.tr
Phone :                    +90 (216) 516 33 83

Araştırma Konularım

Deprem kaynağını temsil eden “moment tensörün” ve deprem dalgalarının yayıldığı ortamın özelliklerini belirten “elastisite tensörünün”, yapısını ve geometrisini anlamaya yönelik çalışmalar yapıyorum. Bu çalışmalarımda tensör cebiri ve geometrisi, diferansiyel denklemler ve çözüm metodları, sürekli-ortam mekaniÄŸi, Fourier analizi gibi uygulamalı matematik alanına giren yöntemleri kullanıyorum. Temel olarak matematiksel teorileri, yer-bilimleri ve sismoloji problemlerine uygulayıp, hangi deÄŸerlerin ne çözünürlükte ve nasıl hesaplanabileceÄŸi hakkında bilgi edinmeye çalışıyorum.

Öğrenci Adaylarına

Uygulamalı matematik alanına yönelmek isteyen Matematik, Fizik ve Mühendislik bölümlerinden mezun öğrenciler için, yer-bilimleri konuları öğretici ve motive edici problemler içermektedir. Leonardo da Vinci’nin söylediÄŸi gibi: “Mekanik, matematiksel bilimlerin cennetidir; zira matematiÄŸin meyvelerini burada toplarız.” Matematiksel teoriler ve yöntemler, uygulandıkları alanlara ait problemlere katkı saÄŸlayacağı gibi bu teorilerin de daha iyi anlaşılmasına ve geliÅŸtirilmesine neden olurlar. DoÄŸanın iÅŸleyiÅŸini daha iyi kavramak ve/veya matematiksel teorileri uygulayarak, matematiÄŸin derin ve zarif dünyasını anlamaya çalışmak isteyen öğrenciler benimle iletiÅŸime geçebilirler ve BoÄŸaziçi Jeofizik Anabilim Dalında yüksek lisans yapmaya baÅŸlayabilirler. Kısıtlı sayıda da olsa burs imkanı saÄŸlanmaktadır.

Research Interests

• Applied Mathematics
  • Higher-order Moment Tensors
  • Structure of Moment Tensors in Anisotropic Focal Region
  • Ambiguity of Moment Tensor on a Bimaterial Interface
  • Visualization of Tensors in Geophysics

• B.S. in Mathematics, Middle East Technical University (METU), Turkey, 2000
  • M.S. in Mathematics, Middle East Technical University (METU), Turkey, 2003
  • Ph.D. in Geophysics Memorial University of Newfoundland, Canada, 2009

Work experience

• 2000 – 2005 Teaching Assistant, Department of Mathematich, METU
  • 2005 – 2009 Research Assistant, Department of Earth Sciences, Memorial University
  • 2010 – 2012 Postdoctoral Researcher, Department of Geophysics, BoÄŸaziçi University
  • 2012 – Now Assistant Professor, Department of Geophysics, BoÄŸaziçi University

Research Projects

• Evaluating the Higher Order Moments of Stress-glut; TÃœBÄ°TAK 2014 – 2017

Courses Offered

• GPH 501 Fundamentals of Theoretical Geophysics
  • GPH 542 Physics of Earthquake Sources I
  • GPH 641 Physics of Earthquake Sources II
  • GPH 691 Green’s Function Solutions of Partial Differential Equations

Guided Theses

• Variation of Source Parameters in Anisotropic Focal Region

Publications (SCI)

• Ç. Diner, A.O. Konca (2017) Moment Tensor for Seismic Sources on a Bimaterial Interface: A Hyperfunction Approach, April 2017. PDF
  • Diner, Ç. (2013) Decomposition of Compliance Tensor for Fractures and Transversely Ä°sotropic Medium, Geophysical Prospecting, Volume 61, Issue Supplement s1, pages 409–419, June 2013. PDF
  • Diner, Ç., Kochetov, M., Slawinski, M.A., (2011) Identifying Symmetry Classes of Elasticity Tensors Using Monoclinic Distance Function. Journal of Elasticity 102(2) PDF
  • Diner, Ç., Kochetov, M., Slawinski, M.A., (2011) On Choosing Effective Symmetry Class of Elasticity Tensor. The Quarterly Journal of Mechanics and Applied Mathematics 64(1),PDF
  • Ö. YaÅŸar, Ç. Diner, A. DoÄŸan, G. W. Weber, F. Özbudak, A. Tiefenbach, (2004) On the Applied Mathematics of Discrete Tomography, Journal of Computational Technologies, Vol. 9 – 5, p. 14–32.

Yoruma kapalı.