SPACE CALENDAR click here
 

1999 OCAK

Daha önceki yıllarda yapılan gözlemlerde bir saat içinde 45 ile 200 göktaşının gözlendiği QUADRANTIDS göktaşı yağmuru 28 Aralık ile 7 Ocak tarihleri arasında izlenecek. Göktaşı yağmurunun en yoğun olacağı zaman 3 Ocak günü Türkiye saati ile 19:00 - 23:00 arası olarak tahmin ediliyor. Bu sırada göktaşlarının gökyüzünde gelir gibi gözüktükleri saçılma noktası İstanbul'da ufkun altında olacak. 4 Ocak günü sabaha karşı saat 5 de saçılma noktasının ufuktan yüksekliği 30 dereceye ulaşacak, ancak bu saatten itibaren uygun gözlem koşulları oluşacak. Gök haritasını görmek için buraya tıklayın.

3 Ocak 1999 Dünya güneşe en yakın konumundan geçiyor. Bu sırada Dünya'nın güneşe olan uzaklığı 0.983 A.B (1 Astronomik Birim = 149.597.870 km) olacak. Dünya yörüngesi üzerinde bu konumda bulunduğu zaman hangi yarıkürenin daha bol güneş ışığı aldığını görmek için buraya tıklayın

31 Ocak 1999  gölgeli Ay tutulması. Ay Türkiye saati ile 16:04 de Dünyanın yarı gölgesinden geçmeye başlayacak,  gölgeli tutulmanın tam ortası saat 18:17 de gerçekleşecek, Ay  yarı gölgeden saat 20:30 da çıkacak. Gölgeli tutulma Türkiyeden Ay'ın doğuşu sırasında izlenecek. Doğu illerimizden daha iyi izlenecek olan gölgeli Ay tutulması İstanbuldan ancak tutulmanın sonuna doğru izlenmeye başlayacak. Tutulmanın tam ortasında  İstanbul'da Ay'ın ufuktan yüksekligini görmek için buraya tıklayın. Ay'dan bakıldığında gölgeli Ay tutulması sırasında Dünyanın Güneşin onünden nasıl geçtiğini görmek için buraya tıklayın ( Bu hareketli gif dosyası 831 K.bytes dır, 28.8 K hızlı bir modemle indirilme süresi 5 dakika tutmaktadır).

1999 ŞUBAT

16 Şubat 1999 Halkalı Güneş Tutulması. Tutulma Avusturalya ve çevresinden izlenebilecek. Ülkemizden izlenemeyecek bu güneş tutulmasının tutulma hattını görmek için buraya tıklayın . Güneş tutulmaları ile ilgili genel bilgi almak istiyorsanız buraya tıklayın .
Tutulmadan canlı yayın buraya  tıklayın .

VENÜS ve JÜPİTER BULUŞMASI
Gökyüzünün iki parlak gezegeni Jüpiter ve Venüs uzaydaki yörüngeleri üzerinde bulundukları konum nedeniyle (resme tıklayın) Dünyadan bakıldığında birbirlerine yaklaşıyormuş gibi gözükecekler. Şubat ayının ortasından itibaren Güneş battıktan hemen sonra Batı ufkumuzda göreceğimiz iki parlak gezegenden daha yüksek olanı Jüpiter daha alçak olanı Venüs (daha parlak) olacak. İlerleyen  günlerde Venüs'ün Jüpitere daha çok yaklaştığını göreceğiz. 18 Şubat akşamı güneş battıktan hemen sonra Batı ufkumuzda Ay, Jüpiter ve Venüs birbirlerine çok yakın güzel bir görüntü oluşturacaklar. Ay yeniay evresinde olacağından bir el dürbünüyle bakmak daha uygun olacaktır. 18 Şubat akşamı  İstanbulda Batı ufkunu gösteren gök haritasını görmek için buraya tıklayın. Güneş battıktan sonra Ay, Jüpiter ve Venüs ufka yakın olduklarından Batı ufkunun olabildiğince açık olduğu yerleri gözlem için seçmek gerekir. 23 Şubat akşamı ise Jüpiter ve Venüs neredeyse birbirlerini örtecek kadar yakın görülecekler 23 Şubat akşamı İstanbul'da   Batı ufkunu saat 18'de gösterir gök haritasını görmek için buraya tıklayın. Ayrıca 18 Şubat akşamı 18 den başlayarak İstanbul'da her akşam saat 18'de gözlem yaptığımızı düşünüp oluşturduğumuz gök haritasında Venüs'ün 23Şubat'a kadar Jüpiter'e nasıl yaklaştığını görmek için buraya tıklayın. Bu güzel gök olayını gözleyebilmek için o günlerde havanın açık olmasını dileyelim.

1999 MART

Mart ayının ilk haftası, Güneş battıktan hemen sonra,  Batı ufkunda birbiri ardı sıra sıralanan gezegenlerin görünümü ilginçliğini sürdürecek. Merkür gezegenini gözlemek için bütün bir yıl boyunca bulabileceğimiz en uygun günler bugünler olacak. Batı ufkunun açık, hava kirliliğinin az olduğu açık bir alanda ( deniz kenarı olabilir) küçük bir el dürbünü ile gözlem yaparsak daha başarılı olabiliriz. İstanbul için gök haritası buraya tıklayın.
 

VENUS ve SATÜRN BULUŞMASI
Venus, Jüpiter buluşmasını kaçıranlar üzülmesinler Mart ayında Venüs, Satürn buluşmasına tanıklık edecekler. Mart ayının ikinci yarısına doğru Jüpiter ve Merkür gezegenleri daha erken batmaya başlayacaklar. Bu kez meydan Venüs ve Satürn gezegenlerine kalacak. Eğer her gün aynı saatte (Güneş battıktan yarım saat sonra) gözlem yapabilirsek gökyüzünün iki parlak gezegeni Satürn ve Venüs uzaydaki yörüngeleri üzerinde bulundukları konum nedeniyle (buraya tıklayın) Dünyadan bakıldığında birbirlerine yaklaşıyormuş gibi gözükecekler. Mart ayının ortasından itibaren Güneş battıktan hemen sonra Batı ufkumuzda göreceğimiz iki parlak gezegenden daha parlak olanı Venüs daha az parlak olanı Satürn  olacak. 19 ve 20 Mart günleri eğer hava açık olursa birbirlerine en yakın konuma (3 derece) geldiklerini İstanbul için hazırladığımız gök haritalarına tıklayarak görebilirsiniz (gök haritası 1, gök haritası 2).

23 şubat günü İstanbul'da hava kapalı olduğu için Venüs Jüpiter yakınlaşmasını gözleyemedik. 24 Şubat günü Güneş batarken hava açıktı. Yandaki fotoğraf 70 mm odak uzaklıklı teleobjektifle 400 Asa'lık film üzerine 1 saniye poz verilerek yerel saat ile 18:50 de elde edildi. Fotoğraf makinası üç ayak üzerine yerleştirildi,resim çekerken fotoğraf makinasının sallanmasını önlemek için deklanşör kablosu kullanıldı. Resmi daha büyük görmek için resmin üzerine tıklayın. 19 ve 20 Mart günleri eğer hava açık olursa çevresinde fazla ışık olmayan olabildiğince karanlık bir yerden sizde Venüs, Satürn yakınlaşmasının resimlerini çekebilirsiniz. 

22 Mart gecesi Ay, Boğa takımyıldızının parlak yıldızlarından biri olan Aldebaran'ın önünden geçecek. %32 si aydınlık olan Ay'ın karanlık kenarı yıldızı, İstanbul'da 21:04 (Yerel Zaman) civarında örtmeye başlayacak yaklaşık bir saat sonra yıldız tekrar görülmeye başlayacak. Olabildiğince karanlık bir yerden el dürbünü veya küçük teleskoplarla izlenmesi ilginç olacak bir olay. Bu sırada Ay Batı ufkunda, ufuktan yüksekliği yaklaşık 29 derece olacak. Aldebaran tekrar görülmeye başladığında Ay'ın ufuktan yüksekliği 16 dereceye düşmüş olacak. Olayın nasıl gerçekleştiğini gök haritasından elde edilen temsili görüntülerle görmek için buraya tıklayın.

Samanyolu (Galaksimiz, Gökadamız) içinde yıldızlar tek, çift yada birkaç yıldızlı sistemler olarak bulundukları gibi çoklu sistemler olarak da bulunurlar; bunlara, yıldız kümeleri denir. İki tür yıldız kümesi vardır. Açık ve küresel yıldız kümesi. Açık yıldız kümelerinde yıldızların kümelenmesi bir merkez etrafında olmayıp dağınıktır. Mart ayının ikinci yarısında saat 21.00'da küçük bir teleskop veya bir el dürbünü ile tam tepemizdeki akrep takımyıldızına bakarsak Praesepe (M44) açık yıldız kümesini gözleyebiliriz. İstanbul için hazırladığımız gök haritalarına tıklayarak gözlem sırasında nereye bakmanız gerektiğini görebilirsiniz (gök haritası 1, gök haritası 2). 

1999 NİSAN

Venüs gezegeni akşamları Batı ufkunu süslemeye devam ediyor. Nisan ayının başında Güneş battıktan 3 saat sonra Mars gezegeni Doğudan yükselmeye başlayacak, Ay sonuna doğru Güneş batar batmaz Mars'ı Doğu ufkunda görmeye başlayacağız. Nisan ayı Mars gezegeninin en parlak olarak gözlenebileceği ay olacak.

10 -15 Nisan tarihleri arasında saat 20:30 da Batı ufkuna baktığınızda Venüs gezegenini çok parlak olarak görmeye devam edeceksiniz eğer bu günlerde Venüs gezegeni civarına bir el dürbünü ile bakacak olursanız parlak M45 (Pleiades) bulutsusunu (yıldızlararası ortamda gaz ve toz yer yer birikintiler oluşturur, bunlara bulut yada bulutsu/nebula denir) görebilirsiniz. Resmi daha büyük görmek için üzerine tıklayın.

Daha önceki yıllarda yapılan gözlemlerde bir saat içinde 10 göktaşının gözlendiği LYRID göktaşı yağmuru 19 -25 Nisan tarihleri arasında izlenecek. Göktaşı yağmurunun en yoğun olacağı zaman 22 Nisan olarak tahmin ediliyor.  Göktaşlarının gökyüzünde gelir gibi gözüktükleri saçılma noktası  22 Nisan'ı 23 Nisan'a bağlayan gece İstanbul'da saat 01 den sonra Doğu ufkun da 30 derece yükseklikte olacak. Sabah Güneş doğana kadar gözlem sürdürülebilir. Gök haritasını görmek için buraya tıklayın.

24 Nisan'ı 25 Nisan'a bağlayan gece yarısı Ay, Aslan takımyıldızının parlak yıldızlarından biri olan Regulus'un önünden geçecek. %72 si aydınlık olan Ay'ın karanlık üst kenarı yıldızı, İstanbul'da 01:15 (Yerel Zaman) civarında örtmeye başlayacak yaklaşık yarım saat sonra yıldız tekrar görülmeye başlayacak. Olabildiğince karanlık bir yerden el dürbünü veya küçük teleskoplarla izlenmesi ilginç olacak bir olay. Bu sırada Ay Batı ufkunda, ufuktan yüksekliği yaklaşık 29 derece olacak. Regulus tekrar görülmeye başladığında Ay'ın ufuktan yüksekliği 22 dereceye düşmüş olacak. Olayın nasıl gerçekleştiğini gök haritasından elde edilen temsili görüntülerle görmek için buraya tıklayın.

1999 MAYIS 

Mayıs ayında akşamları Doğu ufkunu Mars Batı ufkunu ise Venus gezegenleri süsleyecek. Akşamları saat 21'den  sonra Batı ufkunun en parlak gök cismi Venus'ü gözleyebilirsiniz. 9-!0 Mayıs geceleri Venus M35 açık yıldız kümesi yakınlarında olacak. Samanyolu (Galaksimiz, Gökadamız) içinde yıldızlar tek, çift yada birkaç yıldızlı sistemler olarak bulundukları gibi çoklu sistemler olarak da bulunurlar; bunlara, yıldız kümeleri denir. İki tür yıldız kümesi vardır. Açık ve küresel yıldız kümesi. Açık yıldız kümelerinde yıldızların kümelenmesi bir merkez etrafında olmayıp dağınıktır. Gök haritasını görmek için buraya tıklayın . 18 Mayıs akşam alaca karanlık çöktüğünde Gemini takım yıldızında Venüs ve %15'i aydınlık Ay'ı birbirlerine 5 derece kadar yaklaşmış olarak göreceğiz Gök haritasını görmek için buraya tıklayın. Fotoğraflarını çekmek için güzel bir fırsat. Ay sonunda Mayıs'ın 25'inden itibaren Venus Gemini takımyıldızının en parlak yıldızı Polux civarında olacak. Gök haritasını görmek için buraya tıklayın.

Mayıs ayı boyunca Mars Virgo takımyıldızında bulunacak. Saat 21'de Güney-Doğu ufkunda ufuktan yüksekliği yaklaşık 30 derece civarında olacak, 26 Mayıs akşamı Virgo takım yıldızının parlak yıldızı Spica, %89'u aydınlanmış Ay'la birbirlerine çok yakın olacaklar. Gök haritasını görmek için buraya tıklayın.

Comet 1999 H1 (Lee) Yeni bir Kuyrukluyıldız
Anglo_Australian gözlemevinde gece asistanlığı yapan Steven Lee amatör astronomların katıldığı bir yıldız partisinde 16 nisan gecesi yeni bir Kuyrukluyıldız keşfetti. Henüz Güney yarıküreden gözlenen kuyrukluyıldız kısa sürede Kuzey yarıkürenin orta enlem kuşaklarından da gözlenmeye başlayacak. İstanbul'da Mayıs ayının ortasında akşamları saat 21:00'den itibaren Güney_Batı yönünde (Batıya yakın) el dürbünleri veya küçük teleskoplarla  şehir ışıklarından olabildiğince uzak yerlerde yapılacak gözlemlerde kuyrukluyıldız görülebilecek. 20 Mayıs akşamı İstanbul için oluşturduğumuz gök haritasını görmek için buraya tıklayın. Akşamları saat 21 civarında Hydra takımyıldızında bulunan kuyrukluyıldızın ufuktan yüksekliği 20 derecenin üstünde olacak. Mayıs sonuna doğru kuyrukluyıldız batı ufkunda alçalmaya başlayacak ve gözlemi giderek güçleşecek. Gözlem için en uygun günler 15-25 Mayıs arasında olacak.

1999 HAZİRAN 

1 ve 2 Haziran akşamları Venus gezegeni Castor ve Pollux yıldızları ile yanyana gelerek güzel bir görüntü oluşturacak, gök haritasını görmek için buraya tıklayın.
Samanyolu (Galaksimiz, Gökadamız) içinde yıldızlar tek, çift yada birkaç yıldızlı sistemler olarak bulundukları gibi çoklu sistemler olarak da bulunurlar; bunlara, yıldız kümeleri denir. İki tür yıldız kümesi vardır. Açık ve küresel yıldız kümesi. Açık yıldız kümelerinde yıldızların kümelenmesi bir merkez etrafında olmayıp dağınıktır. Haziran ayının 11-14 akşamları saat 21.30'da küçük bir teleskop veya bir el dürbünü ile akrep takımyıldızına bakarsak Venüs'le birlikte Praesepe (M44) açık yıldız kümesini gözleyebiliriz. İstanbul için hazırladığımız gök haritalarına tıklayarak gözlem sırasında nereye bakmanız gerektiğini görebilirsiniz (gök haritası )
16 ve 17 Haziran akşamları Venus ve Ay güzel bir görüntü oluştururuken küçük bir teleskopla 16 Haziran akşamı Ay'ın hemen yanında Lee kuyrukluyıldızını arayabilirsiniz Gök haritasını görmek için buraya tıklayın.
Mars bütün ay boyunca Spica yıldızı ile yanyana görülecek.
 

Bugün Ay hangi evresinde ? Görmek için buraya tıklayın

Hava Durumu ?
En son uydu fotoğrafını görmek için buraya tıklayın .
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün hava tahminlerini görmek için buraya tıklayın.
Kandilli Rasathanesinin İstanbul için yaptığı beş günlük hava tahminini görmek için buraya tıklayın .

TELESKOP - DÜRBÜN
www.inter-optik.com.tr


ÖNEMLİ NOT !!!
Bu sayfada sergilenen resimlerin ve animasyonların bir çoğu JET PROPULSION LABORATORY nin hazırladığı interaktif  bir program olan SOLAR SYSTEM SIMULATOR ile hazırlanmıştır. Sadece eğitim amacı ile kullanılabilir hiç bir ticari amaçla kullanılamazlar.
Courtesy Jet Propulsion Laboratory. Copyright (c) California Institute of Technology, Pasedana,CA. All rights reserved.

Öneri ve Sorularınızı Tamer Ataç' a gönderebilirsiniz e-mail: atac@boun.edu.tr

16 Nisan 1999 'da güncellendi
Bilim ve Teknik
Popüler Bilim
Bilim ve Ütopya
Cumhuriyet BilimveTeknik