Kandilli Rasathanesi 140. Yılı Kandilli Rasathanesi 140. Yılı
TÜRKÇE
|
ENGLISH
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü
HABER AYRINTISI
Deprem Zararlarını Azaltma Çalışmalarının Önemi
Deprem zararlarını azaltma, temel amacı itibarıyle gelecekteki bir depremin yıkıcı etkilerine karşı toplumu ve yaşanan mekanları koruyucu önlemleri almak için gerçekleştirilecek tüm işlemleri ifade eder. Ancak, deprem zararlarını azaltma için hareket planlarının hazırlanması, yerinde uygulama aşamasına geçilip sürekliliği sağlanmadıkça amacına ulaşmayacaktır.

Zamanla deprem tehlikesini algılama azaldıkça, toplumun gerekli önlemleri almakta daha az istekli olması önemli sorunlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ülkemizin yakın geçmişte karşı karşıya kaldığı depremler ve gelecekteki deprem tehlikesi ve risk öngörüleri, bugün için toplumun duyarlılığını ve bilincini deprem öncesine oranla önemli ölçüde arttırmıştır. Ayrıca, depremleri kişisel olarak yaşayanların deneyimleri, toplumsal bilgilendirmeler ve eğitimler, bu bilinçlenmeyi kısa dönemde arttırmış olsa da, toplumumuzun uzun dönemi kapsayacak biçimde gerekli önlemleri alma yönünde harekete geçirilmesi henüz yaygınlaştırılamamıştır.

Bireyler veya genelde toplum, maruz kalınacak risk konusunda önlem almak için bir şeyler yapmakta tereddüt içindedir. Bu da sonuç olarak, olası büyük bir deprem sonrasında insanların hiç olmazsa belli bir süre için kendi kendilerine yetecek ölçüde hazırlıklı olmadıklarını göstermektedir. Depremselliği yüksek olan bölgelerde bu durum, bir deprem sonrası başka bölgelerden kaynaklar seferber edilebilirse hayati bir tehlike oluşturmayabilir. Ancak, bölgeyi tamamiyle izole eden yıkıcı bir deprem, deprem öncesi hazırlıkların yetersizliği ve insanların kendilerine yetememesi sonucunda çok büyük kayıplara neden olacaktır.

Dolayısıyla bireylerin, ailelerin, kurum ve kuruluşların deprem zararlarını azaltma yönünde oluşturacakları eylem planlarının sadece plan olarak kalmayıp uygulaması gerçekleştirilmiş önlemler olması hayati önem taşımaktadır.


Prof. Dr. Gülay Altay
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü
«Geri
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü
RASATHANELER FORUMU
Programı görmek için tıklayınız..
SUNULAR
Sunular için tıklayınız..
ETKİNLİKLER
Etkinliklerimizi görmek için tıklayınız..
ZİYARETÇİ DEFTERİ
Bize yazmak için tıklayınız..
KAYIT FORMU
Şu an yapım aşamasındadır..
Kandilli Rasathanesi 140. Yılı
POWERED BY VADI
B.Ü. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü
Telefon : 0 216 516 32 71