Kandilli Rasathanesi 140. Yılı Kandilli Rasathanesi 140. Yılı
TÜRKÇE
|
ENGLISH
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü
HABER AYRINTISI
Kandilli Rasathanesi 140. Yılını Kutluyor
İleri uygarlık düzeyine ulaşmış veya ulaşmaya aday ülkelerin üzerinde yaşadıkları Dünya’yı, merkezinden uzayın derinliklerine kadar sürekli gözlemek, gözledikleri veriyi kullanarak yerküreyi tanımaya anlamaya çalışmak ve bu edinimleri uluslararası ortamlarda yayınlayıp tartışmak gibi önemli misyonları olagelmiştir. Kandilli Rasathanesi, yerküreyi anlama, tanımlama ve doğal afetlerde kayıpları en aza indirgeme ve nihai olarak da vatandaşların doğada yaşam kalitesini korumaya dayalı güvenilir bilgi merkezi olarak 140 yıldır hizmet etmektedir.

Ülkeler ve öncesinde imparatorluklar; ekonomik, askeri, siyasi şöhretlerini bilim ve teknoloji arenasında gösterdikleri varoluşlarıyla vücuda getirmişlerdir. Ülkemiz de Osmanlı İmparatorluğu’ndan bu yana doğa olaylarını gözleme ve onları anlamaya çalışma konularında Dünya devletleri arasında yeralmıştır. Rasathane-i Amire, Osmanlı İmparatorluğu’nda “yer sarsıntıları gözlemleri” adı altında 1890 lı yıllarda bülten yayınlamaya başlamıştır. Elazığ’daki Harput Medresesinde 1907 yıllında deprem raporu yayınlanmıştır.

Yüzyıl öncelerinden bu topraklarda başlamış olan ve ciddi biçimde önemsenen doğa olayları gözlemlerini 1868 yılında kurulmuş olan Kandilli Rasathanesi, eğitim ve araştırmaları da bünyesine katarak Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü adıyla halen devam ettirmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Rasathanesi olma özelliğini taşıyan kurumumuz, çalışmalarını ve 1868 den günümüze kadarki tarihsel gelişimini topluma tanıtmak, dünya rasathaneleri arasındaki yerini vurgulamak diğer rasathaneler ile olan bağlantılarını güçlendirmek, ulusal ve uluslararası ortak araştırma ve çalışma olanaklarını anlatmak amacıyla 3-5 Eylül tarihleri arasında “Dünya Rasathaneler Forumu” toplantısını düzenlemektedir.

140. Yıl kutlama etkinlikleri, Türkiye’nin doğa olaylarına ve bilime, tarihten günümüze bir süreç içinde bakışını ve uluslararası platformda hangi düzeyde olduğumuz gibi konularda Kandilli Rasathanesi’nin dünyaya mesajı olarak düşünülmektedir.

Kandilli Rasathanesi 140 yıldır Türkiye için bilimin rehberliğinde, gücünü misyonundan ve vatandaşların desteğinden; kurumsallığını gelenekçiliğinden; önemini bilime dayalı çalışmaktan almış tarihi bir kurumdur.

Kandilli Rasathanesi bilimsel çalışmaları ve sorumluluk anlayışı ile yer ve gök bilimlerinde ülke ihtiyaçlarına cevap verebilen ve dünyanın tanınmış Rasathanelerinden olma konumunu korumaktadır.140 yıllık başarılı çalışmalarını sürdürme yolunda kendisine katkıda bulunan ve destekleyen tüm kurum, kuruluş ve vatandaşlardan almış olduğu destek kıvanç vericidir.Ülkemizde ve dünyada, insanın doğa ile mücadelesinde ortaya koyduğu deneyim ve enerjiyle hizmetlerini sürdürmeye devam etmektedir.


Doç. Dr. Nurcan Meral Özel
Dünya Rasathaneleri Forumu Koordinatörü

«Geri
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü
RASATHANELER FORUMU
Programı görmek için tıklayınız..
SUNULAR
Sunular için tıklayınız..
ETKİNLİKLER
Etkinliklerimizi görmek için tıklayınız..
ZİYARETÇİ DEFTERİ
Bize yazmak için tıklayınız..
KAYIT FORMU
Şu an yapım aşamasındadır..
Kandilli Rasathanesi 140. Yılı
POWERED BY VADI
B.Ü. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü
Telefon : 0 216 516 32 71